איך קרח משפיע על הגוף – יתרונות וחסרונות החשיפה לקרח

מאת אופיר סרוסי

מומחה נשימות ואמבטיות קרח
שינה את החיים לאלפי ישראלים.

לגוף שלנו  יש לנו כמה מהיכולות המדהימות ביותר, יכולות שקשה להאמין שקיימות.

ניסה לקרח עוזרת לעורר את הכימיקלים במוח שלנו שמכתיבים את הדרך בה אנו מרגישים, המיקוד והקשב שלנו.

לכן טבילה במי קרח היא מרכיב חשוב מאוד  ליצירת איזון באופן טבעי ויעיל ולהגביר את רמות הנוירוטרנסמיטורים כמו נוראדרנלין וסרוטונין להרגיש טוב על ההצלחה בעזרת הפרשת דופאמין.

כאשר משתמשים בנשימות בתוך אמבטיית הקרח, אנחנו מאותתים למוחנו שהכל בסדר למרות המצב הקיצוני שבו הגוף שרוי. 

תרגילי נשימה של וים הוף ותרגילי וים הוף באופן כללי, מחברים אותך לגוף, לסרעפת ולנשימה שלך, וכך הכניסה לקרח הופכת להיות נסבלת וקלה יותר.

מהן היתרונות של טבילה באמבטיית קרח?

  1. התאוששות מהירה יותר לאחר אימון ספורט – אפקט אנטי דלקתי
    במהלך אימון ספורט, השרירים שלנו שורפים דלק מה שיוצר הצטברות של חומרי פסולת רעילים וחומצות חלב. הגוף שלנו יסלק באופן טבעי את תוצרי הפסולת הללו במשך יום או יומיים, אולם אמבטיות קרח יכולות להפחית את זמן ההתאוששות הזה לשעות בודדות. הקרח מכווץ את כלי הדם ואת השרירים, הכיווץ והשחרור עוזרים לשחרר את חומצות החלב ותוצרי הפסולת מהר יותר. 
  2. קרוס-אדפטציה: יכולת להתמודד עם מצבי לחץ אחרים
    על ידי טבילת הגוף במי קרח, הקור הפתאומי גורם לתגובה באזור הלימבי (העתיק) בבסיס המוח שלך, האזור הזה  מתוכנת ובנוי להגיב לאירועים חיצוניים דרמטיים וקיצוניים כל כך, במקרה הזה הוא מרגיש שאתה עלול לקפוא בצורה מסוכנת, זה נקרא גם תגובת ‘הילחם או ברח’. החשיפה לתגובה הזאת תוך כדי נשימה, עוזרים לך כבנאדם, להיות מוכן למצבי “הילחם או ברח” אחרים ביום יום, ובאופן הזה אתה מוכן יותר ומתפקד יותר במצבי לחץ אחרים (זה גם נקרא “קרוס אדפטציה” – למידה ממצב אחד, למצבים אחרים אך דומים).
  3. שחרור וניקוי רעלים
    תהליך אוטומטי (אוטונומי) מתחיל להחזיר את טמפרטורת הליבה של הגוף לרמות בטוחות (הומאוסטאזיס) על ידי הגברת זרימת הדם ומשיכת רוב הדם מהעור ומהרקמות הרכות החיצוניות והשרירים אל ליבת הגוף, דרך האיברים הפנימיים שלך. באופן הזה, הגוף מכניס דם טרי מחומצן ושוטף את הרעלים ואת מוצרי הפסולת המסוכנים במהירות וביעילות, הרבה יותר מהר מהתהליך הטבעי. זה מוריד את הכאב הקשור לפעילות גופנית ומאיץ את תהליך התאוששות השרירים שלך.
  4. הפחתת חרדה ודיכאון
    התגובה הזו ל”מתח סביבתי” עוזרת למוח שלנו להתמודד טוב יותר עם גורמי הלחץ של חיי היומיום ומסייעת להפחית את הייצור של ציטוקינים דלקתיים הקשורים לחרדה ודיכאון. רוב הספורטאים הטובלים את גופם בקרח כחלק משגרת חייהם, מדווחים על מצבי רוח גבוהים יותר ושינה טובה יותר לאחר אמבטיית קרח.
  5. שיפור חיובי כללי על מצב הרוח
    טבילה באמבטיית קרח תביא לשיפור חיובי וקיצוני במצב הרוח והמצב הנפשי שלך – אמבטיות קרח יוצרות באופן טבעי איזון ומגבירות את רמות הנוירוטרנסמיטורים כמו נוראדרנלין, דופאמין וסרוטונין, וזה מרגיש טוב!
  6. שנת לילה טובה
     יותר מ-80% מהספורטאים שעושים אמבטיות קרח לאחר אימון מדווחים על שיפור נפשי באופן כללי ודפוסי שינה טובים יותר.
  7. שיפור חילוף החומרים! – תרמוג’נסיס ותרמוגנזה
  8. חיזוק מערכת החיסון
    החשיפה לקרח תקפיץ את מערכת החיסון שלך להילוך גבוה עם חשיפה לגורמי לחץ פיזיולוגיים, שיטת אמבטית הקרח והחשיפה למי קרח מאתגרת את גופך לתפקד מעבר לאזור הנוחות שלו, ומכאן השפעתה הישירה על תפקוד מערכת החיסון. מחקרים הראו בצורה ברורה כי חשיפה לקור מעכבת התפתחות של תגובות דלקתיות בגוף. בנוסף לזה, גם מספר תאי הדם האדומים עולה בצורה דראסטית, דבר המחזק את מערכת החיסון לימים הקרובים לאחר החשיפה לקרח.
  9. אימון והפעלה של עצב הואגוס
    עצב הואגוס (העצב התועה) הוא עצב ארוך וגדול מאוד עצב הוואגוס מקושר עם מערכת העצבים הפאראסימפתטית, ואימון זה יכול לעזור לך להתמודד עם מצבי לחץ בצורה נאותה יותר
  10. ירידה במשקל
     כאשר אתם נכנסים לאמבטיית קרח ובכל פעילות השורפת קלוריות (מייצרת אנרגיה) אתם יורדים במשקל. במקרה של טבילה בקרח, שומן לבן הופך לשומן חום, שומן חום הופך במהירות לאנרגיה. כך שאתם גם מפעילים את השומן החום בגוף שלכם, גם מעבירים שומן לבן לחום, וכמובן, פשוט שורפים אנרגיה וקלוריות.

מהן חסרונות החשיפה לקרח?

  1. סיכון לאנשים עם בעיות לב ולחץ דם גבוה
    הסיכון העיקרי של אמבטית קרח וחשיפה של הגוף לקרח חל על אנשים שיש להם מחלה קרדיווסקולרית קיימת או לחץ דם גבוה. הירידה בטמפרטורת הליבה והטבילה בקרח מכווצות את כלי הדם ומאטות את זרימת הדם בגוף. זה יכול להיות מסוכן אם יש לך ירידה בלחץ זרימת הדם, מה  שמעמיד אותך בסיכון לדום לב או שבץ.
  2. חשיפת יתר – היפותרמיה
    סיכון נוסף הוא היפותרמיה, במיוחד אם אתה נשאר באמבטית הקרח זמן רב מדי, חשוב לדעת את הגבולות שלך, ולדעת כמה זמן אפשר להשאר באמבטיית קרח בהכל שלב של אימוני החשיפה לקור שלך
  3. סיכון לחולי סכרת
    אנשים עם סוכרת מסוג 1 וסוג 2 צריכים גם להיות זהירים עם אמבטיות קרח מכיוון ששניהם קשורים ליכולת מופחתת לשמור על טמפרטורת הליבה במהלך שינויי טמפרטורה קיצוניים.
  4. סיכון לסובלים ממיגרנות כרוניות
    באמבטיית הקרח, מתרחש כיווץ של כלי הדם העורקיים, המספקים דם למוח.
    הכיווץ הזה עלול להוות טריגר להתפרצות מיגרנה
  5. .סיכון לסובלים מאפילפסיות
    אנשים הסובלים מאפילפסיות גם הם בקבוצת סיכון, וצריכים להימנע מטבילה באמבטיית קרח.
  6. סיכון לנשים בהריון או שבתהליכי הפריה
    נשים בהריון, עדיף שלא יטבלו בקרח, כך גם נשים שבתהליכי הפריה ונסיונות להיכנס להריון. העניין נטוע בשינויים ההורמונאליים שהקרח מעורר אצלנו.
  7. מצונן? חולה? לא מרגיש טוב? אל תכנס לקרח!
    אם אתם מרגישים לא טוב, מצוננים, חלשים, חום גבוה וכן הלאה. עדיף שלא להיכנס לקרח, ולתת למצב הזה לעבור. למה? כאשר אתם באמבטיית קרח אתם מבקשים המון אנרגיה מהגוף לחימום טמפרטורת הליבה.
    הצורך הזה באנרגיה, עלול להחליש אתכם יותר בזמן שאתם חולים…

קורס נשימות

הקורס היחידי בארץ בעברית מלאה
ששינה את החיים לאלפי אנשים
שיעור חינם

סדנאות אמבטיות קרח

סדנה לחברות וארגונים

סדנה קבוצתית

סדנה זוגית

סדנת נשימות ואמבטיית קרח

/ באיזור המרכז /
/ מספר המקומות מוגבל /

שריינו מקום עכשיו !