קלקול קיבה או הרעלת מזון היא מצב מאוד לא נוח, לפעמים חמור, הנגרם בדרך כלל מאכילת מזון מזוהם, מקולקל או רעיל. אבל מתי מתחילה הרעלת מזון? מה הגורמים לה? ואיך אפשר לרפא מהר את הרעלת מזון? מאמר מקיף זה על קלקול קיבה יעלה תובנות לגבי הרעלת מזון, מקורות, תסמינים ושלבים מעשיים להתמודדות איתה.
קלקול קיבה – מתי זה מתחיל ומתי זה נגמר?
הרעלת מזון יכולה להתחיל תוך שעה אחת לאחר אכילת מזון מזוהם ועד 10 ימים לאחר מכן, תלוי במקור הזיהום. עם זאת, ההופעה הרגילה של התסמינים היא תוך 1 עד יומיים.
כמה זמן אחרי אכילת המזון המקולקל אנחנו מתחילים להקיא? ובכן, הסימפטום הראשון של הרעלת מזון יכול להיות לעתים קרובות הקאות חוזרות. הקאות בקלקול קיבה מתרחשות בדרך כלל בתוך שעה עד שש השעות הראשונות לאחר צריכת מזון מזוהם.
הבנה של קלקול קיבה: סוגים וגורמים
קלקול קיבה יכול לנבוע ממספר סיבות. התסמינים שאתם חווים יהיו תלויים במידה מכרעת בסוג החיידק או הנגיף שבלעת.
- **קלקול קיבה על בסיס חיידקי** החיידקים הנפוצים ביותר הגורמים להרעלת מזון כוללים E.coli, Salmonella ו- Listeria (סלמונלה, אי-קולי וליסטריה), חיידקים אלה מגיעים בעיקר מבשר שלא בושל מספיק זמן, ובמיוחד עופות. תסמינים של הרעלת מזון וקלקול קיבה הנובע מאכילת עוף מקולקל יכולים לנוע בין קלקול קיבה, שלשולים, חום, הקאות, התכווצויות בטן ובחילות.
- **קלקול קיבה ויראלי** קלקול קיבה ויראלי מתרחשת בדרך כלל מנגיפים כמו נורובירוס או רוטהווירוס. קלקול קיבה זה יכול לקרות מאכילת מזון שטופל על ידי מישהו עם הנגיף או שתיית מים מזוהמים.
- **קלקול קיבה טפילי** טפילים הם גורמים פחות שכיחים לקלקולי קיבה והרעלות מזון, אך הם קיימים ונפוצים. טפילים אלו יכולים לחיות במערכת העיכול שלך ללא גילוי במשך שנים!
בהתחשב בגורמים הרבים, חלק מכם עשויים לתהות: האם אתה יכול קלקול קיבה בלי להקיא? התשובה היא, אכן, כן.
בעוד בחילות והקאות הם תסמינים נפוצים, הם לא תמיד קיימים בקלקול קיבה, לפעמים הבנאדם ירגיש רק גרעפסים, אבל לא יותר מזה, ולפעמים אפילו לא גרעפסים, פשוט כאבי בטן עזים.
תסמינים של קלקול קיבה
לפניכם רשימה של תסמיני קלקול קיבה – מחולקים מקלקול קיבה קל, למתון ועד לקלקול קיבה קשה
רמת החומרה | סימטפומים |
---|---|
קלקול קיבה קל | בחילה ובטן לא רגועה |
התכווציות בבטן | |
חום קל | |
שלשולים (יכולים להיות מימיים) | |
נפיחות או גזים | |
חוסר תיאבון | |
קלקול קיבה מתון | הקאות (מתמשכות) |
כאבי ראש | |
כאבי שרירים | |
חום גבוה | |
דם בצואה | |
התייבשות | |
קלקול קיבה קשה/חמור | חום גבוה (מעל 38.6 מעלות צלזיוס) |
שלשולים במשך יותר מ3 ימים רצופים | |
התייבשות חמורה (יובש בפה, מתן שתן מועט עד ללא, חולשה חמורה) | |
קושי בראייה או טשטוש ראייה | |
דגדוגים בידיים | |
קושי בדיבור או דיבור מבולבל | |
שיתוק של השרירים | |
הקאות עם דם | |
קושי בנשימה, דופק לב מואץ |
טיפול בקלקול קיבה
רמת החומרה | טיפולים טבעיים | טיפולים תרופתיים/אחרים |
---|---|---|
קלקול קיבה קל | – שתיה מרובה, מים, תה צמחים ומרקים. – ג’ינג’ר: ידוע כמסייע בהקלה על בחילות והקאות. – בננה: מסייעת בשיקום אשלגן שאבד עקב שלשולים או הקאות. | – תרופות נגד שלשולים ללא מרשם: רק אם הומלץ על ידי רופא– אל תתייבשו! תמיסות להחזרת הלחות בגוף או משקאות ספורט להחלפת נוזלים ואלקטרוליטים שאבדו. |
קלקול קיבה מתון | – תה מנטה: עשוי לעזור להרגיע את הבטן ולהפחית נפיחות.– – חומץ תפוחים: מדולל במים עשוי לסייע באיזון חומציות הקיבה. | – לך לרופא להערכה רפואית: במיוחד אם יש חשד להתייבשות. – – תרופות: כפי שנקבע על ידי רופא, כגון תרופות נוגדות הקאות לבחילות. |
קלקול קיבה קשה/חמור | – זה חיוני לפנות לטיפול רפואי במקום להסתמך רק על תרופות טבעיות. | – – טיפול רפואי מיידי: פנה לחדר מיון או התקשר לשירותי חירום. – עירוי נוזלים במקרים של התייבשות חריפה. – טיפולים ספציפיים: תלוי בגורם להרעלת המזון, כמו אנטיביוטיקה לזיהומים חיידקיים מסוימים. |