תקציר:
מה זה נשימות ריברסינג? אם לסכם את זה, מדובר על נשימה מעגלית, של כשעתיים, בשכיבה, עם מדריך העוזר לך לא לוותר, ולהמשיך לנשום בצורה מעגלית. ולהינות/לחוות את כל התחושות העולות תוך כדי.
ועכשיו, קצת יותר לעומק:
ריברסינג או -Rebirthing Breathwork (עבודת נשימה ללידה מחדש), הוא סגנון נשימה העוזר לפתוח פתח לתת מודע שלך ולאזורים הפחות נגישוים לנו במצב היום-יומי, הכולל שטף מחשבות בלתי פוסקות, החוסם את הקולות מהתת מודע (למרות שלפעמים אנחנו מקבלים אותות משם, פתאום איזה רגש, איזה ריח שמעלה תחושה מפעם, דה-ג’ה וו וכדומה).
הטענה היא שבטיפול ריברסינג, הנשימה היא כלי תומך: כלי העוזר לשחרר את הגוף הפיזי והרגשי שלך מחוויות טראומטיות וקשות כגון זיכרונות לידה לא מודעים.
החוויה יכולה לשחרר אנשים מתחושת הקורבנות האישית, לכיוון היכולת לבחור עצמאית בחיים אקטיביים, בשילוב של אנרגיות רגשיות, פיזיות, נפשיות ורוחניות שלא היו נגישות בעבר, תוך כדי שחרור כל מטען רגשי שלילי מהזיכרון, וחוויה כללית של בהירות מנטלית.
מי המציא את הריברסניג?
לאונרד אור (הבחור שבתמונה) הוא זה ש"התחיל" את כל שיטת הריברסינג.
בפועל, נשימה סומטית החלה כבר בצ'כיה והרבה לפני, 4000 שנה לפני.
איך עושים בעצם נשימות ריברסינג או נשימות לידה מחדש?
- שוכבים על מזרן קשה, הרעיון הוא שהסרעפת שלנו תהיה ישרה ומתוחה!
- בשלב השני, תרפדו מסביב, שיהיה לכם נעים, שימו כרית להגביה את הראש קצת, רק בשביל הנוחות אבל גם בשביל שגזים של הקיבה לא יפריעו לנו במהלך התרגול
- תתחילו בנשימות עמוקות, איטיות – שאיפה עמוקה, באזור הנוחות, ואז, קצת לפני שאתם מגיעים לקצה של השאיפה, כאשר עדיין נוח לכם – תתחילו להוציא, במעגליות
- תוציאו אויר כל פעם עד הנקודה של הנוחות, ואז תתחילו להכניס.
אל תכניסו לחץ לתרגול, בעדינות, אבל שאיפה ונשיפה מעגליים - תשימו לב שאתם עושים נשימה סרעפתית, כלומר: משתמשים בסרעפת! ובעיקר בשליש התחתון של הריאות, שם חילופי הגזים טובים ביותר (CO2-O2)
- תחליטו על זמן, שעה / חצי שעה / 20 דקות. ותמשיכו ככה בנשימות מעגליות, בניחותא
- אתם תרגישו דגדוגים וסחרחורת, אולי אפילו קצת בלבול, תשארו באזור הנוחות שלכם.
- בטיפול ריברסינג מקצועי יותר – אתם תעברו הדרכה, איך לעבוד עם הסרעפת, ואיך לנשום בצורה מעגלית. בנוסף, כאשר יש איתכם איש מקצוע המכיר את התחושות, זה יכול לתת לכם יותר רוגע להמשיך בטיפול, ולא להפסיק באמצע בגלל תחושות מוזרות ולא מוכרות (פיזיות ורגשיות)
ריברסינג זה רק סוג אחד של נשימה. התרגול הזה קצת "זורק" את המשתתפים בצורה קיצונית, לתוך עולם הנשימות.
לכן גם פיתחתי קורס אונליין, הכולל גם ליווי אישי שלי. בקורס הזה תלמדו לתרגל נשימות בצורה מקצועית, תוך כדי הבנה של העקרונות, התקדמות הדרגתית, והגעה לתוצאות מאוד מפתיעות!
עם הזמן, בישראל, ריברסינג הפך להיות כינוי ל"נשימה מעגלית". אך זאת טעות.
נשימה מעגלית היא הנשימה היום-יומית שלנו, ואנחנו צריכים להתעקש ולנשום אך ורק בצורה מעגלית, באופן שוטף. הנה הסבר קצר לגבי נשימה מעגלית, חילופי גזים בגוף, ולמה חשוב כל כך לנשום בצורה מעגלית מושלמת.
הנה סרטון קצר, המסביר בדיוק מה זה נשימה מעגלית
טיפול ריברסינג, המכונה גם עבודת נשימה מחדש (או “נשימה מעגלית” בעברית, אבל זה לא ממש מדויק), הוא טיפול פסיכולוגי שנוי במחלוקת (לחיצה על הקישור תוריד מחקר בנושא הסכנות של טיפולי ריברסינג למחשב שלכם), הכולל טכניקות נשימה ודימוי מבוקרות בניסיון לעזור לאנשים לפתור טראומות מהעבר ולהשיג תחושה של שלווה פנימית וגילוי עצמי.
הנה מחקר נוסף בהקשר הזה, שמראה איך 9 חודשים של עבודת נשימה מחדש או – ריברסינג, שינה למשתתפים את תפיסת החיים, והרצון שלהם לשנות את חייהם.
ריברסינג – בעד ונגד, היסטוריה ומקרי מוות (!)
התומכים בטיפול בלידה מחדש טוענים שהוא יכול לעזור לאנשים להתגבר על מגוון בעיות פסיכולוגיות ורגשיות, כולל חרדה, דיכאון ודימוי עצמי נמוך, כמו גם בעיות פיזיות כמו כאבים כרוניים ומחלות.
עם זאת, יש גם חששות רציניים לגבי הבטיחות והיעילות של טיפול ריברסינג, והוא אינו מוכר כצורת טיפול לגיטימית על ידי אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש.
ניתן לאתר את מקורות הריברסינג כבר בשנות השבעים, כאשר לאונרד אור (Leonard Orr), גורו מוצהר ומורה רוחני, פיתח את הטכניקה כחלק מהסמינרים שלו “לידה מחדש ברוח הקודש” (בתרגום חופשי מאנגלית).
אור טען כי טכניקות נשימה ווויזואליזציה מבוקרות יכולות לעזור לאנשים לחיות מחדש ולפתור טראומות מהעבר, כולל אלו הקשורות ללידה, וכי תהליך זה יכול להוביל למודעות עצמית ולהארה רבה יותר. טיפול בריברסינג (או “לידה מחדש”) כוללת בדרך כלל סדרה של מפגשים עם מטפל או מנחה מיומן, שבמהלכם מעודדים את האדם לעסוק בנשימה עמוקה וקצבית, מעגלית, תוך התמקדות בזיכרונות או רגשות ספציפיים.
המטפל עשוי גם להשתמש בטכניקות כגון הדמיה מודרכת או הנחיה מילולית כדי לעזור לאדם לחקור ולעבד את רגשותיו.
חלק מהתומכים בטיפול בלידה מחדש טוענים שהוא יכול לעזור לאנשים להגיע למצב של “תודעה קוסמית” או הארה, אך יש מעט עדויות מדעיות התומכות בטענות אלו.
למרות היעדר ראיות מדעיות, אנשים מסוימים עשויים להימשך לטיפול בלידה מחדש – ריברסינג בגלל הבטחותיו לריפוי רגשי וצמיחה אישית.
עם זאת, יש כמה חששות רציניים לגבי הבטיחות והיעילות של טיפול ריברסינג.
בראש ובראשונה, טיפול בלידה מחדש נקשר למספר מקרי מוות ופציעות חמורות, כולל מספר מקרים בעלי פרופיל גבוה שבהם ילדים מתו במהלך מפגשי לידה מחדש.
במקרה ידוע אחד, ילדה בת 10 נחנקה בזמן שהשתתפה בפגישת לידה מחדש, מה שהוביל להרשעת המטפל שלה באשמת התעללות בילדים.
במקרה אחר, ילד בן 3 מת במהלך פגישת לידה מחדש לאחר שעטוף בסדין פלנל ונשאר לבדו עם המטפל שלו.
המטפלים האלה פשוט גרמו למוות של הילדים, בחוסר אחריות משווע.
אירועים אלו ואחרים הובילו אנשי מקצוע רבים בתחום בריאות הנפש להזהיר מפני השימוש בטיפול בלידה מחדש, והטכניקה אינה מוכרת כצורת טיפול לגיטימית על ידי ארגוני בריאות הנפש המרכזיים.
בנוסף לסיכונים הכרוכים בטיפול בלידה מחדש, יש גם מעט ראיות מדעיות התומכות ביעילותו כטיפול בבעיות פסיכולוגיות או רגשיות.
בעוד שחלק מהתומכים בטיפול בלידה מחדש טוענים שהוא יכול לעזור לאנשים לפתור טראומות מהעבר ולהשיג מודעות עצמית רבה יותר, אין הוכחות מדעיות התומכות בטענות אלו.
למעשה, אנשי מקצוע רבים בתחום בריאות הנפש מאמינים שטיפול ריברסינג או לידה מחדש יכול להזיק, מכיוון שהוא עשוי לעודד אנשים לחזור ולחוות מחדש חוויות טראומטיות, במקום לספק להם את הכלים והתמיכה שהם צריכים כדי להתמודד איתם ולעבור את החוויות הללו.
לסיכום
טיפול בלידה מחדש הוא טיפול פסיכולוגי שנוי במחלוקת ועלול להיות מסוכן, אשר נקשר למספר מקרי מוות ופציעות חמורות.
למרות הטענות של התומכים כי זה יכול לעזור לאנשים לפתור טראומות עבר ולהשיג תחושה של שלווה פנימית וגילוי עצמי, יש מעט הוכחות מדעיות לתמוך בטענות אלה, וטיפול בלידה מחדש אינו מוכר כצורת טיפול לגיטימית על ידי אגודות בריאות הנפש.
אם אתם שוקלים לפנות לטיפול בבעיות רגשיות או פסיכולוגיות, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע מורשה ומוסמך בתחום בריאות הנפש שיוכל לספק לכם טיפולים מבוססי ראיות שהוכחו כבטוחים
ניהול סיכונים: סכנות אפשריות בתרגול ריברסינג – חנק, זכרון שגוי, היפרונטילציה ומצוקה פסיכולוגית
- נתחיל בסכנה הראשונה: סכנת חנק. בשנת 2000 ילדה בארהב שעברה טיפול ריברסינג, נחנקה ומתה אחרי 70 דקות של “טיפול”. במקרה שלה המטפל היה בעייתי, לא התייחס לעובדה שהיא מתחננת לאוויר, הקיף אותה בכריות והילדה פשוט נחנקה ומתה לעיני אמא שלה. פשוט סיפור מזעזע. אפשר ללמוד ממנו לשים לב למי שמלווה את טיפול הריברסינג.
- סכנה שניה בטיפול ריברסינג היא “תסמונת זכרון שווא / זכרון שגוי” – במהלך נשימות ריברסינג, בנאדם עלול בקלות לקבל פלאשבקים וזכרונות מהעבר בצורה אינטסיבית, העניין הוא שהזכרונות הללו לא קרו ולא התרחשו מעולם, ובכל זאת משפיעים מאוד על הבנאדם שחווה את אותן הזכרונות, ועלול לגרום לו למשברים פסיכולוגיים. זאת לא תסמונת המוכרת בעולם הפסיכיאטרי למשל, אבל זה משהו שקורה, בעולם חקר המוח יש תפיסה ברורה שזכרונות יכולים להיות בדויים לגמרי ולא קרו, זכרונות ניתנים לשינוי במחשבה של הבנאדם – וזה הגיוני. ריברסינג עלול להוות טריגר למצב שכזה וחשוב לדעת את זה.
- היפרונטילציה – סכנת ההיפרונטיליציה היא מוחשית ואמיתית: היפרונטילציה היא מצב שבו אדם נושם מהר מדי או עמוק מדי, מחמצן את הדם מהר מאוד, וזה גורם לחוסר איזון של חמצן ופחמן דו חמצני בדם. היפרונטילציה עלולה לגרום לתסמינים כגון סחרחורת, עקצוץ, כאבים בחזה, כאבי ראש, בלבול והתעלפות. לידה מחדש או – ריברסינג, מסוכנת באספקט הזה שעשויה לעורר היפרונטילציה על ידי עידוד נשימה מהירה ורדודה.
- סיכון נוסף בטיפול ריברסינג הוא “דחק פסיכולוגי / מצוקה פסיכולוגית” – מצב של סבל רגשי המאופיין בסימפטומים כמו חרדה, דיכאון, כעס, אשמה או בושה. תרגול ריברסינג / לידה מחדש עלולה לגרום למצוקה פסיכולוגית על ידי העלאת זיכרונות או רגשות כואבים או טראומטיים שהאדם המתרגל אינו מוכן או מסוגל להתמודד איתם.
ריברסינג כדרך להגברת הסטורציה בדם
סטורציה בדם שלנו היא בעצם מדד המראה כמה חמצן יש לנו בדם, כתבתי מאמר מלא על נושא סטורציה, ואני רוצה להוסיף נקודה חשובה בהקשר של תרגולי נשימות ריברסינג או לידה מחדש, בהקשר של סטורציה בדם
בגדול, כאשר אתם עושים תרגול נשימות, לא משנה איזה נשימות, נשימות ריברסינג או נשימות וים הוף, או כל סגנון נשימה אחר, אתם מעלים את החמצן בדם, ומורידים את ה CO2. כאשר אתם עושים זאת אתם משפרים את אחוזי הסטורציה בדם שלכם. דרך פשוטה ומהירה לטיפול בבעיות של ספיגת חמצן בדם. בנאדם שמודע לנשימה שלו ביום יום, מעלה את רמות הסטורציה ואחוז החמצן בדם בצורה קיצונית. מאוד פשוט – רק לנשום:)
ריברסינג – חוות דעת: מה אנשים אומרים?
יש אנשים שטוענים שעבודת נשימה מלידה מחדש יכולה לעזור להם במגוון בעיות, כולל מתח, חרדה, דיכאון ובעיות בריאות גופניות. אפשר למצוא לזה סימוכין מדעיים, למשל פה
עם זאת, חשוב לציין כי קיימות ראיות מדעיות מוגבלות התומכות בטענות אלו, ויש לגשת לתרגול בזהירות. ישנן ביקורות מעורבות על עבודת נשימה ריברסינג.
יש אנשים שמדווחים על חוויות חיוביות עם התרגול, וטוענים שהוא עזר להם להרגיש רגועים יותר ולהתמודד טוב יותר עם מתח ואתגרים רגשיים אחרים.
עם זאת, אחרים דיווחו על חוויות שליליות, כולל תחושות של חרדה או פאניקה במהלך התרגול, או היעדר תועלת ניכרת.
כמה שאלות ותשובות בנושא הנשימה המעגלית ו"ריברסינג" שנשאלתי לאורך הזמן
מה זה נשימה מעגלית בעולם הפרניאמה?
נשימה מעגלית היא נשימה המתחילה מהבטן התחתונה, דרך הבטן העליונה, דוחפת את הצלעות לצדדים ואת החזה טיפה למעלה. באותה נקודה למעלה, במעלה החזה, שם כבר מתחילה הנשימה להשתחרר לאיטה, מכיוון החזה לבטן ומשם בין הרגליים והחוצה. הדימוי המודרך הוא של גל גדול, העובר מהבטן דרך החזה והגרון עד לראש משם יורד בחזרה לכיון הבטן והחוצה מהגוף בנשיפה. נשימה מעגלית, אחידה, חלקה, בלי קפיצות היא מעולה לבריאותינו. באופן כללי נשימה מעגלית מוחקת את העצירה של הנשימה למטה ולמעלה – בנשיפה ובשאיפה. וכך, מונעת את עצירת תנועת הריאות. מצב בריא מאוד.
הזיכרונות והחוויות שלנו מאוחסנים ומאורגנים בחלקים האסוציאטיביים של המוח וההיפוקמפוס של המוח.
האמיגדלה היא חלק מהחלק הפרימיטיבי יותר של המוח המאחסן את הרגשות והתחושות הקשורים לאותם זיכרונות וחוויות.
כאשר אנו חווים משהו חדש שמעיר את החושים שלנו, ההיפוקמפוס מתקשר עם הרגשות המאוחסנים של האמיגדלה. זה מחפש את מסד הנתונים שלו אחר חוויות עבר דומות כדי להעלות מחדש תגובה רגשית דומה לחוויה החדשה.
בתורה, האמיגדלה שולחת מידע זה ל-P.F.C. (קורטקס פרה-פרונטלי – החלק במוח שלך שמקבל החלטות). ברמה הפיזית מתקבלת איזושהי החלטה בהתאם לתחושות הקשורות לניסיון העבר.
בדרך זו, מעט מאוד החלטות מתקבלות בפועל במודע. במקום זאת הם תגובה לתחושות, המשוכפלות בהתאם לחוויה האצורה שלנו. טכניקת ריברסינג (או פשוט – נשימה מעגלית לאורך זמן…) פועלת ברמה התאית כדי לחשוף מתי, כיצד ומדוע רגשות העבר אוחסנו וכיצד אנו משחזרים אותם בחיים בהתאם לתשומות החושיות שלנו.
מה מחקרים מדעיים אומרים לנו על ריברסינג
לא מצאתי מחקרים מדעיים עדכניים בהקשר של ריברסינג. אפשר להגיד שבעצם אין אפילו לא מחקר אחד המוכיח את יעילות שיטת הריברסינג…אני כן יכול להגיד שיש המון מחקר על ההשפעות המרגיעות של נשימות ומדיטציה עלינו כבני אדם. הנה דוגמא למחקר כזה. לגבי זה אין שום ספק, התפקסות בנשימה זה דבר מרגיע, ואין ספק שהפנייה של החושים שלנו, פנימה לתוך עצמנו יכולה רק לעזור לנו. מנסיון אישי שלי – יש לכל דבר פלוסים ומינוסים:) כמו כל סוג של אימון אחר. אני מעודד מודעות, מעודד פוקוס בנשימות ויותר מזה – אני בטוח שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים להגיע לנירוואנה בחיים האלה. ריברסינג, שיטת וים הוף, אמבטיות קרח, יוגה ומדיטציה – כל אלו הם כלים להגיע לאותה נירוואנה / מוקשה / סמאדי / מודעות במקרה הטוב ביותר, או לפחות, שיטות להפגת לחץ וחרדות.
אפשר קצת יותר מידע על המקרה עם הילדה שעשתה ריברסינג?
לפני מספר שנים ילדה בשם קנדיס ניומקייר מתה במהלך טיפול ריברסינג. היא הייתה מוקפת בכריות ותוך כדי 70 דקות של נשימה עם מדריך היא התחילה לבכות ולהתחנן שישחררו אותה כי היא לא מצליחה לנשום!
המטפל היה בטוח שהיא חווה צירי לידה, והמשיך לבקש ממנה לנשום, היא נפטרה והמטפל קיבל 16 עד 48 שנה בכלא. הנה המאמר המלא, סיפור פשוט עצוב.
לדעתי הסיכונים בטיפול ריברסינג כמו בכל טיפול נשימות אחר תלוי בסיטואציה, במטפל ובמטופל.
הסיטואציה: הסיטואציה צריכה להיות כזאת המקשיבה למטופל. בסיטואציות רבות המטפלים מנסים לאכוף את ה”ידע” שלהם על כל סוגי המטופלים, שהרי, הם מטפלים עם כל כך הרבה נסיון. המטפל צריך להיות צנוע ועניו, ולשמוע מה קורה עם המטופלים.
המטופל: חייב להקשיב לעצמו! לגוף שלו! אם לא נוח לך, הדברים קשים לך מדי, משהו מרגיש לא בנוח, קפיצות בחזה, קושי בנשימה, מתח מוגבר. תעצור, תנסה לשבת, תשתה מים תרגע. ואז תחזור לנשימות ולטיפול הריברסינג
המטפל: חייב להיות אחד שחווה בעצמו את התחושות הללו, עבד עם עצמו, יודע להקשיב ולהאזין לכל מטופל, לא לוקח יותר מדי מטופלים במכה אחת. והכי חשוב: בודק הצהרות בריאות לפני הטיפול!
האם אפשר לעשות טיפול ריברסינג לבד (כן!)
אני חייב להגיד שכן. אין בעיה לעשות טיפול ריברסינג לבד (כמו גם כל סוג נשימה אחר…) לא אמורה להיות בעיה. למה לא לעשות לבד? זה לא קשה בכלל. כל מה שאתם צריכים זה מקום לשכב בו וכרית. אולי גם שמיכה קלה כי בנשימות עמוקות לפעמים מרגישים שינויים בטמפרטורה בגוף.
הסוד בכל אימון לבד טמון בהכנה מראש! תתכוננו, קחו את הדברים ברצינות: תנתקו את הטלפון ושימו בחדר אחר, תפנו לעצמכם שעתיים. תעשו מקלחת לפני, תרחצו את הפה, תצחצחו שיניים, אל תאכלו שעתיים או שלוש לפני שעושים נשימות ריברסינג. קחו את זה ברצינות, תשכבו, ותחליטו, שזה מה שאתם עושים עכשיו.