סלמונלה היא חיידק נפוץ שעלול לגרום למחלות קשות בבני אדם.
סלמונלה מועברת בדרך כלל על ידי מזון, מים או מגע עם בעלי חיים הנושאים את החיידק.
התסמינים כוללים שלשול, חום, התכווצויות בטן והקאות.
אם אינה מטופלת, סלמונלה עלולה להוביל לסיבוכים חמורים כגון התייבשות או אלח דם.
סלמונלה – סימפטומים
- חום
- שלשולים
- התכווצויות בטן והקאות.
- במקרים מסוימים, התסמינים עשויים להיות חמורים מאוד
סלמונלה נמשכת לרוב בין 4-7 ימים.
חשוב להיות מודעים לסימנים אלו כדי שתדע מתי לפנות לטיפול רפואי.
איך בודקים סלמונלה?
בדיקת סלמונלה כוללת איסוף של דגימת מזון או חומר אחר, כגון צואה, ובדיקתה במעבדה.
הבדיקה נעשית על ידי תרבית החומר על צלחת כדי לראות אם קיימים חיידקי סלמונלה.
בדיקות אחרות בהן נעשה שימוש כדי לבדוק סלמונלה, כוללות בין השאר:
- בדיקת נוגדנים פלואורסצנטי עקיף ריקציוזיס (IFA)
- תגובת שרשרת פולימראז (PCR)
- ומבחן אימונוסורבנט מקושר אנזים (מבחן ELISA).
מה מותר לאכול כשיש סלמונלה?
כאשר למישהו יש סלמונלה, עליו לעקוב אחר דיאטה מיוחדת כדי לעזור להילחם בזיהום.
- דיאטה זו כוללת בדרך כלל הימנעות ממזונות קשים יותר לעיכול, כגון מוצרי חלב ומזונות מעובדים, וכן הימנעות מסוכר עד שהזיהום יתפוגג.
- במקום זאת, כדאי להתמקד באכילת מזון עשיר בויטמינים ומינרלים כגון פירות וירקות טריים, חלבונים רזים (כמו עוף או דגים) ודגנים מלאים.
- אכילת מזונות עשירים בפרוביוטיקה כמו יוגורט יכולה גם להיות מועילה.
- חשוב גם לשמור על לחות על ידי שתייה מרובה של מים.
באיזה מוצרים יש סלמונלה?
סלמונלה היא סוג של חיידקים שניתן למצוא במגוון מזונות, כולל:
- עופות
- ביצים
- בשר בקר
- פירות ים
- פירות וירקות.
ניתן למצוא סלמונלה גם במוצרי מזון מעובדים כמו
- חמאת בוטנים
- תבלינים
- אוכל לכלבים/חתולים- לחיות מחמד.
למרות שהסיכון לזיהום סלמונלה נמוך ברוב מקורות המזון, עדיין יש לנקוט משנה זהירות בעת רכישה וצריכה של מוצרים אלה.
מה סלמונלה עושה?
סלמונלה היא סוג של חיידקים שעלולים לגרום להרעלת מזון בבני אדם. סלמונלה בדרך כלל גורמת למגוון של תסמינים במערכת העיכול כגון התכווצויות בטן, שלשולים, בחילות, צמרמורות וחום. במקרים מסוימים, סלמונלה יכולה לגרום לזיהומים חמורים יותר וכתוצאה מכך לבעיות בריאות ארוכות טווח. חשוב לפנות לטיפול רפואי אם אתה חושד שנדבקת בסלמונלה.
האם חיידק הסלמונלה מדבק?
לא ניתן להעביר ולהפיץ / להדביק סלמונלה ישירות מאדם לאדם וסלמונלה אינה נחשבת למחלה מדבקת.
עם זאת, סלמונלה יכולה להיות מועברת בקלות דרך מזון או מקורות מים מזוהמים, ולכן חשוב לנקוט באמצעי זהירות נאותים בעת טיפול והכנת מזון.
כדי להפחית את הסיכון לזיהום סלמונלה, תמיד יש לשטוף ידיים היטב לפני ואחרי הטיפול במזון גולמי ולשמור על משטחי מטבח נקיים.
האם סלמונלה מסוכנת?
סלמונלה עלולה להיות זיהום מסוכן מאוד עבור אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, כגון קשישים, נשים בהריון או אנשים עם מחלות כרוניות.
סלמונלה יכולה לגרום להתייבשות חמורה ואף למוות אם לא מטפלים בה כראוי.
אנשים צריכים לנקוט משנה זהירות כדי להבטיח שהמזון שלהם עשוי בצורה בטוחה ומבושל ביסודיות.
באופן כללי, עדיף לתרגל הרגלי בטיחות מזון טובים בעת טיפול והכנת מזון כדי להפחית את הסיכון לזיהום סלמונלה.
איך נראית סלמונלה?
חיידקי סלמונלה הם מיקרואורגניזמים בצורת מוט שניתן לראות רק במיקרוסקופ.
בהגדלה, תאי סלמונלה מופיעים כמוטות קטנים עם קצוות מעוגלים. אורכם של תאים אלו הוא בדרך כלל בין 0.5 ל-3 מיקרומטר ויכולים לגרום למחלות קשות המועברות במזון אם הם נבלעים.
איך יודעים שיש סלמונלה?
הרעלת סלמונלה יכולה להיות קשה לאבחון מכיוון שהתסמינים יכולים להשתנות מאדם לאדם ועשויים להופיע רק ימים לאחר החשיפה הראשונית.
סימנים נפוצים לזיהום בסלמונלה כוללים חום, כאבי בטן, שלשולים, הקאות, כאבי ראש ועייפות.
אם קיימים תסמינים אלו, חשוב לפנות לטיפול רפואי בהקדם האפשרי לצורך אבחון וטיפול.
בנוסף, מעבדות בודקות דגימות מזון וצואה כדי לזהות נוכחות של חיידקי סלמונלה.
איך נוצרת סלמונלה?
סלמונלה היא סוג של חיידקים שנמצאים בדרך כלל במזונות כמו עופות נאים (Raw), ביצים ופירות ים.
חיידקי הסלמונלה נוצרים כאשר מזונות אלו מטופלים או מבושלים בצורה לא נכונה, מה שמאפשר לסלמונלה להתפשט באמצעות מגע עם משטחים מזוהמים או זיהום צולב עם מזון אחר.
כדי למנוע את התפשטות הסלמונלה, חשוב להקפיד על הרגלי היגיינה ובטיחות מזון בעת טיפול והכנת מזון.