פראניאמה מתארת מכלול של טכניקת נשימה עתיקות – מעל 4000 שנה, שמקורן בשיטות יוגיות בהודו.
נשימות תרגולי פראניאמה בונות שליטה בנשימה שלך, בסגנונות הנשימה, ובאורכים שונים.
בשנים האחרונות נשימות פראניאמה הפכו להיות פופולריות בעולם המערבי בגלל היתרונות הבריאותיים הרבים הנובעים מתרגול פראניאמה.
דברים שכדאי לדעת על פרניאמה ותרגולי נשימות
לאורך שנים אנשים התמחו ועסקו המון במתיחה של הגוף כחלק מהיוגה, אבל חלק חשוב מאוד הוא אימוני הנשימות.
אתם יכולים להגיע להרבה מאוד מקומות עמוקים מאוד בתוך עצמכם באמצעות נשימה בשליטה.
- באמצעות תרגולי נשימה, אתם יכולים לשלוט ברמות האנרגיה שלכם, אתם יכולים להאט את קצב הלב, להאט את מערכת העיכול וחילוף החומרים – ואתם גם יכולים להגביר את התנועה במערכות הללו, להגביר את האנרגיה.
- במהלך השנים, באופן אישי, התאמנתי ואני עדיין מתאמן בשיטות נשימה שונות ומגוונות, וגיליתי כי הפראניאמה היא המפתח להכנס, פנימה לתוך עצמך ולהפעיל מערכות אוטונומיות לגמרי.
- בין אם מדובר על הרצון של בנאדם לאינטרוספקציה וחקירה עצמית, ובין אם בנאדם רוצה לשלוט בתהליכים לא מודעים פנימיים שלו (אוטונומיים), ובכך להגיע לעומקים ושליטה מוגברת, כך או כך, הפראניאמה, אימוני נשימות יום יומיים, היא המפתח, והדרך המהירה ביותר להגיע לאותן המטרות.
איך אפשר ללמוד תרגולי נשימה ופרניאמה?
אתם מוזמנים ללמוד ולתרגל פרניאמה בקורס אונליין ששינה את החיים לאלפי ישראלים.
קורס שילמד אתכם את סודות הנשימה, נשימה ממריצה, נשימה מרגיעה והשילוב בינהם – מצב מדיטיאטיבי מושלם.
תרגולי נשימה עתיקים, בעלי ביסוס מדעי עמוק בשנים האחרונות. בואו ללמוד פרניאמה, ללמוד את אומנות הנשימות, ולגלות עולם פנימי חזק, עולם של בריאות, פוקוס ועוצמה. לחצו כאן לקורס פרניאמה המושלם.
פראניאמה ויוגה – מה הקשר בין השניים?
הקשר בין פראניאמה ויוגה הוא קשר הדוק וחזק. כשאני מתייחס ליוגה אני מתייחס לדרך חיים, לא לאימוני מתיחות נקודתיים.
יוגה היא דרך חיים הבוחרת בבריאות גופנית, שליטה עצמית, פוקוס פנימי, אושר ועוצמה, בחירה בהחלטות המביאות הכי פחות סבל והכי הרבה שלמות, וראייה של העולם כגשטלט, שלם ללא גבולות.
הקשר בין המחשבה והנשימה
המחשבה עוקבת אחרי הנשימה, אך הנשימה מתארכת, כאשר הנשימה מתארכת ואתם מפוקסים בתוך עצמכם, אתם יכולים גם להאריך יותר, בפחות תנועה של הגוף, פחות תנועה של הבטן.
הגוף מרגיש כמו פסל, ואתם ממשיכים להתרכז בנשימה שלכם, מאריכים את הוצאת האויר ואת הכנסת האויר. הגוף לא זז, אתם רגועים ורפויים לגמרי. הנשימה שקטה ואיטית. הסרעפת חייבת להיות מוכנה לתהליך כזה, הגוף חייב להיות נקי.
קחו את המדיטציה שלכם ברצינות ותעמיקו אותה, באמצעות שימוש בנשימות ותרגולי נשימות.
תרגילי פראניאמה – ממריצים מול מרגיעים
בסופו של דבר יש שני סוגים של תרגילי פרנאימה:
- נשימה מרגיעה
- נשימה ממריצה
בנאדם רציני שרוצה לשלוט בנשימה שלו, צריך להתאמן בשני סוגי הנשימה.
לפני כל תרגילי הפראניאמה אתם חייבים לחמם את הסרעפת. הסרעפת שלנו היא עצומה, שריר גדול ורחב, והשריר הזה הוא הגלגל שמניע את הריאות שלנו.
כל תרגילי הפראניאמה כוללים שימוש בסרעפת. השימוש בסרעפת חייב להיות חלק מהיום יום של מתאמן רציני.
אבל, למה בעצם שנרצה לעבוד על תרגילי נשימה, מהן היתרונות של תרגילי נשימה? בפסקה הבאה אני אסביר כמה מהיתרונות הגלויים והסמויים יותר של אימון יומי בתרגילי פראניאמה.
היתרונות של אימון תרגילי פראניאמה
לתרגול פרניאמה על בסיס יום יומי יש מספר יתרונות:
- וויסות מערכת העצבים
נשימה סרעפתית היא כלי נהדר להחזיר אותנו לרגע להתחבר לגוף ולווסת את מערכת העצבים. אימוני נשימה סרעפתית מקדמים הרפיה, הפחתת מתח ומערכת עצבים מאוזנת יותר - עזרה והקלה בבעיות במערכת העיכול
תסמינים כמו חומציות של הקיבה, כאבי בטן, נפיחות ועצירות - כניסה למצב מדיטיאטיבי
תרגולי נשימה עמוקים, יכניסו את המתרגל למצב מדיטיאטיבי, שבו הוא יכול להאט את קצב הנשימה מאוד, ובכך, להתפקס בנקודה הזאת של כאן ועכשיו – הנשימה. - חיזוק של כלל מערכת הנשימה
נשימה סרעפתית ואימוני פרניאמה על בסיס יום יומי, יעזרו לכם לנקות את דרכי הנשימה ולהרחיב את כלי הנשימה בטכניקות נשימה מהאף. - חיזוק שריר הסרעפת
כאמור, הסרעפת היא השריר המניע את הריאות שלנו, כדאי מאוד שהשריר העצום הזה יהיה מאומן היטב, כמו כל שריר, יש חשיבות לגמישות ולעוצמה של שריר הסרעפת, אימוני פרניאמה מתפעלות ומחזקות את שריר הסרעפת. - השפעה קוגניטיבית: אימוני פראניאמה מכניסים אותנו לפוקוס ומנקים רעלים
(נשימה 2:1 למשל – מנקה את עודפי השריפה מהגוף שלנו, ומרגישים את זה די מהר, כבר אחרי חודש, אפשר לראות שהעור שלנו חלק יותר ושאנחנו מפוקסים יותר. תנסו! - תרגול פרניאמה עוזר בהפגת מתחים
אימון של נשימה איטית מפוקסת, תכניס אתכם לרוגע פנימי, שילך איתכם לכל מקום. - שיפור ריכוז
עבודת נשימה דורשת ריכוז, קל מאוד להתרכז בנשימה לכמה שניות, קשה יותר לכמה דקות, ולא קל בכלל ל10 דקות. פרניאמה על בסיס יום – יומי – תשפר את הריכוז שלך, ותוכלו לראות זאת על עצמכם. פתאום אתם מפוקסים יותר ולא זולגים לצדדים… - שליטה על טמפרטורת הגוף
סוגים שונים של נשימות יכולות לשנות את הטמפרטורה של הגוף שלך – אתה יכול במודע להעלות או להוריד את הטמפרטורה של הגוף! - שריפת שומן וחיטוב אזור שרירי הבטן
העבודה בפרניאמה היא על שרירי בטן הגדולים יותר, אבל גם על הקטנים והעדינים ביותר – מה שנותן שליטה בשרירי הבטן וחיטוב.
10 תרגולי פראניאמה שאני ממליץ לתרגל, חלקם על בסיס יום יומי, וחלקם מדי פעם בשעת הצורך
- נשימה חלופית תוך כדי סגירת נחיר
- נשימה חלופית ללא סגירת נחיר (מתקדמים)
- נשימות 2:1 – נשימות מעולות להרגעה וניקוי עודפי שריפה מן הריאות
- ברהמרי – נשימת הדבורה. מספר סיבובים לפני שנכנסים לכמה דקות של מדיטציה
- נשימת עמוד שדרה: נשימה מאוזנת, שואף ונושף את אותה כמות אויר באותו הזמן. הפוקוס הוא על אורך עמוד השדרה כמדד לכמות האויר שלך (למניעה של ספירת שניות בלב, מה שפוגע באיכות תנועת הסרעפת והנשימה)
- Ujjai – אוג’יי, נשימה שאני עושה לעיתים נדירות. נשימה המקררת את הגוף. נחמד להתנסות בסוג נשימה זה תוך כדי התפקסות בקול היוצא מהגרון, פוקוס בקול.
- אגניסרא – חובה בכל בוקר! בין 25 עד 100 חזרות.
- דרגה סוואסנם (Deergha swasam) – נשימות עמוקות ממריצות, הכוללות את מכלול הריאות
- קפאלבאטי (Kapalabhati) – נקראות גם הראש הזורח (או משהו דומה בעברית). נשימות שאני אישית עושה כל יום, והראש שלי מבריק! הנשימות האלו מנקות את הריאות, מחזקות את שרירי הבטן, מפקסות, ממריצות ופשוט מעולות לחיזוק הסרעפת.
- באסטריקה – נשימות מעולות שאני עושה כל יום. דומות מאוד לקפאלאבטי, אבל באסטריקה התנועה של הבטן והנשיפה היא בחלק העליון של הסרעפת (בניגוד לקפאלבאטי, שהתנועה היא יותר מכיוון הבטן היותר תחתונה, אזור הטבור)
תרגול פראניאמה יובילו אתכם פנימה
לא משנה איך תסתכלו על זה, בסופו של דבר, אימוני פראניאמה יובילו אתכם פנימה, לתוך עצמכם. כמובן, זה תלוי בתפיסת העולם שלכם, ובהתמדה שלכם.
תפיסת העולם:
שלכם צריכה להיות של חוקר פנימי, מישהו שמתעניין מה שקורה בתוכו, ורק מתבונן, עושה אימון נשימות ורואה מה קורה, מה הוא מרגיש – דופק הלב, התנועה והקולות בתוך הגוף, הצבעים, הכל.
כמו ילד שחוקר את העולם, תחקרו את העולם הפנימי שלכם, החל בחלקים ה”גסים” יותר (צורות, צבעים, שינויים בדופק לב) ועד לחלקים העדינים ביותר- הקול של זרימת החשמל בגופכם, היכולת שלכם לעבור הלאה מהשקט המחשבתי, אל עבר התת מודע, וכל זה בשליטה).
ההתמדה שלכם: בלי התמדה קשה מאוד להגיע לאן שהוא. אולי במקרה, פה ושם, פתאום תגלו תמונה מן העבר, איזושהי הצצה לתת מודע. אבל שם זה נגמר. כך גם ביתרונות הפיזיים. ההתמדה היא הגורם המניע.