מחקרים ועדכונים בנושא אמבטיית קרח וטבילות קרח

מאת אופיר סרוסי

מומחה נשימות ואמבטיות קרח
שינה את החיים לאלפי ישראלים.

מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה (UCLA) ופורסם בתחילת מרץ 2025 בחן את ההשפעות של טבילה במים קרים על פעילות המוח. החוקרים השתמשו בסריקות fMRI כדי לעקוב אחר תגובות עצביות במהלך ואחרי טבילה במים בטמפרטורה של 10 מעלות צלזיוס למשך 5 דקות. התוצאות הראו עלייה משמעותית בפעילות באזורי המוח הקשורים לוויסות רגשות ולהפחתת מתח, כמו האמיגדלה. החוקרים משערים כי חשיפה קצרה לקור עשויה לשמש כ"ריסט" למוח, ולסייע בטיפול בחרדה ודיכאון קל. ממצאים אלה עוררו עניין רב בקהילה המדעית בארצות הברית ובאירופה, והם צפויים להוביל למחקרים נוספים.

חידוש טכנולוגי: אמבטיות קרח ניידות

בחודש האחרון, חברה בריטית בשם "FreezeTech" השיקה אמבטיית קרח ניידת חדשנית שזכתה לתשומת לב רבה בתערוכת טכנולוגיה בלונדון. המוצר, שמיועד לשימוש ביתי או בדרכים, כולל מערכת קירור מתקדמת המופעלת על ידי סוללה נטענת ומסוגלת לקרר מים ל-5 מעלות צלזיוס תוך 10 דקות בלבד. המערכת מתחברת לאפליקציה שמאפשרת למשתמשים להתאים את הטמפרטורה ולעקוב אחר זמן הטבילה. המוצר זכה לשבחים מצד ספורטאים מקצועיים, כמו רצי מרתון בריטיים, שדיווחו על שיפור בהתאוששות לאחר אימונים מפרכים. חידוש זה ממחיש כיצד הטכנולוגיה הופכת את אמבטיות הקרח לנגישות יותר לקהל הרחב.

ויכוח מדעי: יעילות מול סיכונים

באוסטרליה התפתח דיון ציבורי ומדעי לאחר שמחקר חדש, שפורסם בינואר 2025 ועלה שוב לכותרות במרץ, הטיל ספק ביתרונות הבריאותיים ארוכי הטווח של אמבטיות קרח. החוקרים מאוניברסיטת סידני טענו כי בעוד שטבילה בקור עשויה להפחית דלקות באופן זמני, היא עלולה גם לגרום ללחץ מיותר על מערכת הלב וכלי הדם, במיוחד אצל אנשים שאינם מורגלים לכך. הדיון הזה התפשט לרשתות החברתיות, כולל פוסטים ויראליים ב-X, שם משתמשים התווכחו אם היתרונות של הקור שווים את הסיכונים. מומחים מארצות הברית הגיבו וקראו להנחיות ברורות יותר לשימוש בטוח בטיפול זה.

טרנד תרבותי: אתגר הקרח הקבוצתי

בקנדה ובסקנדינביה, חודש פברואר 2025 סימן את עלייתו של טרנד חדש: "Ice Bath Challenges" קבוצתיים. קהילות מקומיות החלו לארגן אירועים שבהם עשרות אנשים נכנסים יחד לאמבטיות קרח או לאגמים קפואים, תוך שילוב של מוזיקה, מדיטציה ותחרויות קלילות. באחת הערים בקוויבק, למשל, דווח על אירוע שבו 150 משתתפים טבלו יחד בטמפרטורה של מינוס 2 מעלות צלזיוס, כחלק מפסטיבל חורף. מארגני האירועים טוענים כי החוויה הקבוצתית מגבירה את תחושת החוסן הנפשי ואת הקשר החברתי, והם צופים שהטרנד הזה יתפשט לארצות נוספות בחורף הבא.

יישומים רפואיים: קור כטיפול בכאב כרוני

בגרמניה, מרכז רפואי במינכן פרסם במרץ 2025 תוצאות ראשוניות של ניסוי קליני שבחן את השימוש באמבטיות קרח לטיפול בכאב כרוני. המחקר כלל 50 מטופלים הסובלים מפיברומיאלגיה, שטבלו במים קרים שלוש פעמים בשבוע במשך חודש. התוצאות הראו ירידה של כ-30% בעוצמת הכאב ובשימוש במשככי כאבים בקרב רוב המשתתפים. הרופאים ציינו כי הקור עשוי להשפיע על מסלולים עצביים הקשורים לתפיסת כאב, והם מתכננים להרחיב את המחקר לשנת 2025. ממצאים אלה עשויים לפתוח דלת לשימוש רפואי רחב יותר בטיפול זה.

מקורות!

  • https://www.bournemouth.ac.uk/news/2023-02-07/scans-reveal-changes-brain-s-wiring-after-cold-water-immersion
  • https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2025-02-03/cold-water-plunges-might-offer-some-benefit
  • https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/ice-bath-benefits

קורס נשימות

הקורס היחידי בארץ בעברית מלאה
ששינה את החיים לאלפי אנשים
שיעור חינם

סדנה לחברות וארגונים

סדנה קבוצתית

סדנה זוגית

סדנת נשימות ואמבטיית קרח

/ באיזור המרכז /
/ מספר המקומות מוגבל /

שריינו מקום עכשיו !