Buteyko – בוטייקו, סקירה על השיטה, למי זה עוזר ואיך לתרגל

מאת אופיר סרוסי

מומחה נשימות ואמבטיות קרח
שינה את החיים לאלפי ישראלים.

שיטת Buteyko היא טכניקת נשימה שפותחה בשנות ה-50 על ידי הרופא האוקראיני פרופסור קונסטנטין פבלוביץ’ בוטייקו (1923-2003). שיטה זאת יוצאת מהנחת היסוד שבעיות בריאותיות רבות, במיוחד מצבי נשימה, מוחמרות ומוקצנות על ידי נשימה מוגזמת כרונית או היפרונטילציה. הטכניקה שמה דגש על אימון נשימה מחדש כדי להפחית את עומק ותדירות הנשימות.

עקרונות מפתח בשיטת בוטייקו

  • נשימה מבוקרת: הליבה של שיטת Buteyko היא ללמוד לנשום לאט יותר ורדוד יותר. זאת על סמך התיאוריה שנשימת יתר מביאה להפחתה ברמות הפחמן הדו חמצני בדם, מה שעלול לשבש את איזון ה-pH בגוף ולהוביל לבעיות בריאותיות שונות.
  • נשימת אף: שיטת בוטייקו מדגישה את חשיבות הנשימה דרך האף ולא דרך הפה. כבר הוכח מחקרית שנשימת אף משפרת את הסינון והלחות של האוויר ומשפרת את החמצון של הרקמות (וגם מכניסה אויר נקי יותר, המתאים ללחות הטבעית של הגוף:)
  • טכניקות עצירת נשימה: תרגילים אלו מטרתם להגביר את הסבילות של הגוף לפחמן דו חמצני. באמצעות עצירת נשימה בעדינות שיטת Buteyko מבקשת לאמן את מערכת הנשימה לשמור על מצב רגוע ונינוח בזמן נשימה מופחתת.

יתרונות שיטת בוטייקו – באילו מצבים השיטה יכולה לעזור לי?

בוטייקו נמצאה כעוזרת במגוון מצבים בריאותיים. באופן ספציפי, בוטייקו עוזרת בשיפור מצבי אסמטה. לא מצאתי ממצאים או מחקרים רלוונטיים בהקשר של בוטייקו והשפעה על אלרגיות. 

מחקר ראשון: חוזקות, חולשות ואפשרויות של שיטת הנשימה Buteyko

  • מחבר: Rosalba Courtney, DO
  • סיכום המחקר: מאמר זה, שנכתב על ידי Rosalba Courtney, מספק ניתוח ביקורתי של שיטת הנשימה Buteyko, תוך התמקדות בחוזקות, בחולשות ובמנגנוני הפעולה הפוטנציאליים שלה. שיטת Buteyko היא טיפול נשימה המשתמש בתרגילי בקרת נשימה ועצירת נשימה כדי לטפל במגוון מצבים בריאותיים שלדעתם קשורים להיפרונטילציה ולפחמן דו חמצני נמוך.
    ניסויים קליניים: מספר ניסויים קליניים מצביעים על הצלחה של בוטייקו בטיפול באסתמה, אך יש מעט תמיכה לתיאוריית הפחמן הדו חמצני הבסיסית.
    מנגנונים חלופיים: המאמר בוחן סיבות אחרות ליעילותה של שיטת Buteyko, כגון שינויים בתפיסת סימפטומים, ביומכניקה של נשימה, השפעות של נשימה בנפח נמוך, שינוי ברמות תחמוצת החנקן ואיפוס של יצירת קצב נשימה.
    מֵתוֹדוֹלוֹגִיָה: המאמר סוקר ניסויים קליניים ומחקרים שונים על שיטת Buteyko, במיוחד תוך התמקדות ביישום שלה באסתמה ודום נשימה בשינה. הוא בוחן באופן ביקורתי את תיאוריית הפחמן הדו חמצני העומד בבסיס שיטת Buteyko ובוחן הסברים חלופיים ליעילותה.
    תוצאות: טיפול באסתמה: שיטת Buteyko הראתה הצלחה במתן אפשרות לחולי אסטמה להפחית תרופות ללא הידרדרות בתפקוד הריאות או בשליטה באסתמה. תיאוריית CO2: הקהילה המדעית נותרה סקפטית לגבי תיאוריית הפחמן הדו חמצני, מכיוון שהמחקר לא תמך בה במלואה.
    הסברים חלופיים: המאמר מציע ששיפורים בבריאות, בנשימה ובקוצר נשימה המדווחים על ידי אנשים המתרגלים את שיטת Buteyko עשויים לנבוע מגורמים אחרים מלבד עלייה ברמות CO2, כגון שינויים בביו-מכניקת הנשימה, רמות תחמוצת החנקן וקצב הנשימה.
    לסיכום: המאמר מגיע למסקנה כי בעוד ששיטת Buteyko מראה הבטחה בטיפול במצבים מסוימים, יש צורך בהבנה טובה יותר של המנגנונים שלה כדי לממש במלואו את הפוטנציאל הטיפולי שלה ולמקד אותו ביעילות רבה יותר.

מחקר שני: השפעת שני תרגילי נשימה (בוטייקו ושיטות פרניאמה) באסתמה: ניסוי אקראי מבוקר

  • מחברים: תוצאות התרגום תוצאת התרגום ס קופר, ג’יי אובורן, ס ניוטון1.
  • משתתפים: 90 חולי אסטמה המשתמשים בקורטיקוסטרואידים בשאיפה.
  • מבנה המחקר: חולק באקראי לשלוש קבוצות: נשימה Eucapnic Buteyko, Pink City Lung Exerciser (PCLE) המחקה פראניאמה, או מכשיר פלצבו PCLE.
  • משך: 6 חודשים, עם תרגול פעמיים ביום בבית, ולאחר מכן שלב הפחתת סטרואידים אופציונלי. מדידות: התוצאות הראשוניות היו ציוני סימפטומים ושינוי במינון המתכולין שעורר ירידה של 20% ב-FEV1 (PD20).
  • תוצאות: שיעור השלמה: 69 מטופלים (78%) השלימו את המחקר.
    ציוני סימפטומים: ירידה משמעותית בתסמינים בקבוצת Buteyko בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות.
    שימוש במרחיב סימפונות: מופחת בקבוצת Buteyko בשתי שאיפות ביום בגיל 6 חודשים; אין שינוי בקבוצות האחרות.
    תפקוד ריאות: אין הבדל משמעותי ב-FEV1, החמרות או יכולת להפחית קורטיקוסטרואידים בשאיפה בין הקבוצות.
  • מסקנה: טכניקת Buteyko שיפרה את הסימפטומים והפחיתה את השימוש במרחיבי סימפונות אך לא שינתה את ההיענות הסימפונות (bronchial responsiveness) או את תפקוד הריאות בחולי אסטמה. לא הוצגה תועלת עבור מתאמן PCLE.

מחקר שלישי: שיטת נשימת בוטייקו לאסתמה: התערבות יעילה

סקירה כללית:
מחקר זה, שפורסם בכתב העת של האגודה הרפואית של ניו זילנד, מעריך את השפעת שיטת נשימת בוטייקו (BBT) על שימוש בתרופות בחולי אסתמה. מקור למחקר המקורי2 (והמשעמם אני חייב להגיד)

מתודולוגיה:
משתתפים: 38 אנשים עם אסתמה, בגילאים 18 עד 70.
עיצוב: ניסוי שליטה מבוקר כפל עיוורון על בןטייקו עם קבוצת ביקורת.
משך: המשתתפים נבדקו למשך שישה חודשים לאחר ההתערבות.
מדידות: שימוש בתרופות ואינדקסים של פונקציה נשימתית נרשמו.

תוצאות:
תפקוד ריאות: לא נרשמה שינוי משמעותי ב-FEV1 (נפח נשיפה כפוי בשנייה אחת) באף אחת מהקבוצות.
שימוש בתרופות:
בקבוצת BBT התרחשה ירידה של 50% בשימוש בסטרואידים נשימתיים וירידה של 85% בשימוש ב-β2-agonist לאחר שישה חודשים מהבסיס.
בקבוצת הביקורת, שימוש בסטרואידים נשימתיים לא השתנה, ושימוש ב-β2-agonist ירד ב-37% מהבסיס.
בטיחות: לא נרשמו אירועים לוואי באף אחת מהקבוצות.

מסקנות:
יעילות: בןטייקו היא שיטת ניהול אסתמה בטוחה ויעילה.
יתרונות קליניים: ל-בןטייקו יש יתרונות קליניים ופוטנציאל פרמקו-כלכליים שמצדיקים מחקר נוסף.
משמעויות: היכולת להפחית באופן משמעותי את שימוש בתרופות לאסתמה מרמזת על כך ש-בןטייקו עשויה להשפיע באופן משמעותי על הוצאות התרופות.
מחקר זה תומך ביעילותה של טכניקת הנשימה Buteyko בהפחתת הצורך בתרופות אסטמה מבלי להשפיע לרעה על תפקוד הריאות.

האם כדאי לתרגל בוטייקו? כן, בעיקר לחולי אסמטה

  • הפחתת תרופות: מספר מחקרים, כולל ניסויים מבוקרים רנדומלית, הראו ששיטת בוטייקו יכולה להוביל להפחתה משמעותית בשימוש בתרופות לאסתמה, במיוחד סטרואידים נשימתיים ו-β2-agonists.
  • תפקוד ריאות: השפעת בוטייקו על תפקוד הריאות, כפי שנמדד ב-FEV1 (נפח נשיפה כפוי בשנייה), נראית מועטה. מחקרים בדרך כלל מצביעים על כך שבעוד ש-בוטייקו יכולה להפחית את השימוש בתרופות, היא לא משנה באופן משמעותי את תפקוד הריאות בחולי אסתמה.
  • ניהול סימפטומים: בוטייקו עשויה לעזור בניהול סימפטומים של אסתמה, מה שמוביל לשיפור באיכות החיים של חלק מהחולים.

ניהול סיכונים עם בוטייקו:

  • בוטייקו נחשבת בדרך כלל לבטוחה, ללא  אירועים ותופעות לוואי משמעותיים שדווחו במחקרים (וזה בניגוד לנשימה אחרת, ריברסינג). זה הופך אותה לאופציה נגישה לאנשים המחפשים טיפולים משלימים לצד הטיפול הקונבנציונלי באסתמה.

מנגנון פעולה:

  • המנגנון המדויק שבו שיטת בוטייקו מועילה לחולי אסתמה אינו מובן לחלוטין. בעוד שההיפותזה המקורית של השיטה התמקדה בתיקון ההיפרוונטילציה והעלאת רמות CO2, חלק מהחוקרים מציעים מנגנונים אחרים שעשויים להיות פעילים, כגון שיפור ביומכניקה של הנשימה, שינויים ברמות חנקן חד-חמצני ושינויים בקצב הנשימה.

מצבים נוספים:

  • למרות שרוב המחקרים מתמקדים באסתמה, יש רמזים שבוטייקו עשויה להיות מועילה גם למצבים אחרים הקשורים לנשימה לקויה או למתח, כגון חרדה או הפרעות שינה. עם זאת, נדרש מחקר נוסף בתחומים אלה.

מסקנה:

  • BBT נראית כשיטה משלימה מועילה לניהול אסתמה, במיוחד בהפחתת התלות בתרופות מסוימות. עם זאת, היא לא צריכה להחליף טיפולים קונבנציונליים באסתמה אלא לשמש לצדם. לאנשים המעוניינים לנסות את BBT מומלץ לעשות זאת תחת הדרכת מטפל מוסמך ובהתייעצות עם מטפל הבריאות שלהם, כדי לו

מספר תרגילי בוטייקו לנסיון

תרגיל נשימה קלה:

שבו בזקיפה והרפו. הניחו את יד אחת על החזה והשנייה על הבטן. נשמו באופן טבעי והתמקדו בנשימה קלה ושקטה. נסו להקטין את עומק הנשימה ולהאריך את הפסקות בין נשימה לנשימה.

תרגיל החזקת נשימה:

נשמו באופן רגיל, ולאחר הנשימה הטבעית, ספרו עד כמה שאתם יכולים להחזיק את הנשימה בנוחות. המטרה היא להאריך את זמן החזקת הנשימה בהדרגה.

תרגיל נשימה רדומה:

שכבו על גבכם עם ראש מורם קלות. התמקדו בנשימה טבעית ושקטה, תוך כדי שמירה על רגיעה. נסו להאט את קצב הנשימה ולהקטין את עומקה.

תרגיל נשימה נזלתית (מהאף):

נשמו דרך האף בלבד, והשתדלו להקטין את עומק הנשימה. התמקדו בנשימה קלה ושקטה, תוך כדי שמירה על רגיעה והרפיה.

הערות חשובות:

  • תרגילים אלו יש לבצע באופן רגוע ומדוד.
  • חשוב להימנע ממאמץ יתר במהלך התרגילים.
  • במידה וחשים חוסר נוחות או קושי, יש להפסיק את התרגיל.
  • מומלץ להתייעץ עם מטפל בוטייקו מוסמך לפני התחלת תרגול עצמאי.

שיטת בוטייקו מול שיטת וים הוף

פרמטרשיטת וים הוף (WHM)שיטת נשימת בוטייקו (BBT)
מטרה עיקריתשיפור תפקוד המערכת החיסונית, עמידות בקור על ידי טבילה באמבטיית קרח, ושחרור אדרנלין ודופמיןשיפור ניהול סימפטומים של אסתמה ומצבים נשימתיים אחרים
שיטת נשימהנשימות עמוקות ומהירות, החזקת נשימה לאחר נשיפהנשימות קצרות ושטחיות, התמקדות בהפחתת קצב הנשימה
מחקרים קלינייםמחקרים המראים השפעה על המערכת החיסונית והתמודדות עם קורמחקרים המראים הפחתה בשימוש בתרופות לאסתמה ושיפור באיכות החיים
תופעות לוואיעלול לגרום לסחרחורת, תחושות של ניתוק, דגדוגים, שינויים בטמפרטורה של הגוףבדרך כלל לא דווחו תופעות לוואי משמעותיות
המלצות לתרגולמומלץ לתרגל בנוכחות מדריך וים הוף מוסמך, במיוחד בהתחלהמומלץ ללמוד את השיטה ממדריך מוסמך ולהתאים אותה לצרכים האישיים
התאמה למצבים רפואייםיכול להיות מועיל למצבים של חוסר אנרגיה, דיכאון קל, ולשיפור עמידות. חיזוק מערכת החיסון וחילוף חומרים טוב יותר.מתאים במיוחד לאנשים עם אסתמה.
WHM שיטת וים הוף מול BBT – שיטת בוטייקו

מקורות

  1. Effect of two breathing exercises (Buteyko and pranayama) in asthma: a randomised controlled trial ↩︎
  2. Buteyko Breathing Technique for asthma: an effective intervention ↩︎

קורס נשימות

הקורס היחידי בארץ בעברית מלאה
ששינה את החיים לאלפי אנשים
שיעור חינם

סדנאות אמבטיות קרח

סדנה לחברות וארגונים

סדנה קבוצתית

סדנה זוגית

סדנת נשימות ואמבטיית קרח

/ באיזור המרכז /
/ מספר המקומות מוגבל /

שריינו מקום עכשיו !