גזלייטינג היא סוג של התעללות פסיכולוגית הכוללת מניפולציה של תפיסת המציאות של מישהו על מנת לגרום לו להרגיש מבולבל, חרד וספק עצמי. גזלייטינג בדרך כלל כרוך בביצוע שינויים עדינים בסביבת הקורבנות, מה שמוביל אותם להאמין שהם משתגעים או מאבדים את אחיזתם במציאות. גזלייטינג משמשת לעתים קרובות כטקטיקה על ידי אנשים המחזיקים בכוח משמעותי על אדם אחר, כגון שותף מתעלל או מישהו בעמדת סמכות. קורבנות של גזלייטינג עלולים לחוות תחושות של בלבול, חרדה, דיכאון וחוסר אונים.
גזלייטינג בעבודה
גזלייטינג במקום העבודה היא סוג של התעללות פסיכולוגית הכוללת מניפולציה של תפיסת המציאות של העובד על מנת לגרום לו להרגיש מבולבל, פחד, לחץ וספק עצמי. גזלייטינג בעבודה יכול להיות כרוך בשינויים קטנטנים ועדינים שנעשים בסביבת העבודה או הצוות, או מפקח המנצל את עמדת הסמכות שלו על ידי יצירת אווירה של חוסר אמון ופחד במכוון. נפגעי גזלייטינג במקום העבודה עלולים לחוות תחושות של בלבול, סטרס פסיכולוגי וחוסר אונים, תחושות שעלולות להיות השפעות מזיקות על בריאותם הנפשית והפיזית וכן על התפוקה שלהם בעבודה.
דוגמא גזלייטינג בעבודה:
- עמית לועג לעובד על רעיונותיו או תרומותיו
- ממונה או מנהל המנסה להכפיש את רעיונותיו, חוויותיו או עבודתו של עובד; פגיעה באמינותם של העובדים מול עמיתים ועמיתים; מניפולציה של עובדות או מניעת מידע חשוב; קביעת מועדים בלתי אפשריים; ולגרום לעובד להרגיש שהוא תמיד אשם.
- במקרים קיצוניים יותר, גזלייטינג במקום העבודה עלולה להיות כרוכה באיומים, סחיטה או הפחדה.
גזלייטינג במשפחה וזוגיות
גזלייטינג במשפחה יכולה להיות צורה הרסנית של התעללות פסיכולוגית, שבה אחד או יותר מבני המשפחה מתמרנים את תפיסת המציאות עבור בן משפחה אחר כדי לגרום להם להרגיש מבולבלים, חרדים וספקים בעצמם. גזלייטינג במשפחה נעשה על ידי תמרון התא המשפחתי, בין אם על ידי משתתפים פעילים או עוברי אורח פסיביים, מה שמוביל לתחושות של חוסר התמצאות וחוסר אמון בתא המשפחתי. קורבנות של גזלייטינג במשפחה עלולים למצוא את עצמם לא מסוגלים לסמוך על שיקול הדעת שלהם וחשופים למניפולציות נוספות. לסוג זה של התנהגות יכולה להיות השפעות מזיקות ארוכות טווח על הבריאות הנפשית והגופנית של מי שעובר התעללות גזלייטינג במשפחה
דוגמאות של גזלייטיניג במשפחה:
- הורה המטיל ספק בזיכרון של ילד על אירועים שונים, או ביכולות של הילד לקבלת ההחלטות שלו;; או מישהו בעמדת סמכות המפעיל כוח על אדם אחר באמצעות הפחדה, איומים וגזלייטינג .
- זוג רומנטי המעיר הערות לגבי המראה החיצוני, האינטליגנציה או ערכו של האחר
סימנים של גזלייטינג – איך לדעת אם בנאדם עובר גזלייטינג
סימנים של גזלייטינג יכולים לכלול תפיסת המציאות של אדם וזכרונות סותרים או מבוטלים בעקביות, כמו גם תחושת בלבול או מבולבל רוב הזמן. סימנים נוספים עשויים להיות תחושת בידוד מחברים ומשפחה, וחוסר הערכה עצמית וביטחון עצמי עקב מניפולציה מתמשכת. נפגעי גזלייטינג עשויים גם להפגין סימנים כמו קושי בקבלת החלטות, בעיות שינה, תלות במתעלל לתמיכה רגשית ותחושות חוסר אונים. אם אתה מזהה אחד מהסימנים הללו בעצמך או במישהו שאתה מכיר, חשוב לפנות לעזרה.
טיפול בגזלייטינג
הטיפול בגזלייטינג יכול להשתנות בהתאם לחומרת המניפולציה ולצרכים האישיים של האדם. לרוב, מומלץ טיפול עם יועץ או מטפל פסיכולוגי מוסמך ומבין על מנת לטפל בכל הבעיות הבסיסיות שעלולות לגרום להתנהגות הגזלייטינג. טיפול נוסף שיכול לעזור הוא טיפול NLP. אני באופן אישי גם מאמין גדול באפשרויות של חשיפה לקור, ביקור תלת שבועי בסביבה קרה כמו אמבטיית קרח / טיפול בקור ונשימות מסוגים שונים – למי שלא מכיר סוגים שונים של נשימה, שינסה את קורס הנשימה שפיתחתי, ויכול לעזור בהכרת סגנונות נשימה שונים, פוקוס בנשימה ואינטרוספקציה.
בנוסף, יצירת גבולות בריאים יותר עם אנשים שעוסקים בגזלייטינג ומבטיחים שהרגשות, המחשבות והדעות של האדם עצמו נשמעים ומכבדים יכולים לסייע בהחלמה מהתעללות פסיכולוגית. נקיטת צעדים לבניית הערכה עצמית ופיתוח אסטרטגיות התמודדות חיוביות יכולים גם לסייע בניהול כל ההשפעות הנותרות של גזלייטינג .