איך עושים מדיטציה? במדיטציה הישירה ביותר, אנו פשוט יושבים / שוכבים, ושמים לב לנשימה שלנו כשהיא נכנסת ויוצאת, בלי להפיעל שום לחץ על הנשימה ושום לחץ על הגוף. תוך כדי שאנחנו קשובים לנשימה שלנו – באופן טבעי המוח נודד מהמשימה הזו.
ושוב, אנחנו חוזרים למודעות אל אותה נשימה שלנו, מתרכזים בנשימה ושוב פעם, בכל סטייה מהקשב לנשימה – סטייה למחשבה כזאת או אחרת, דברים שצריך לעשות, משימות יום-יומיות וכן הלאה, אנחנו מנסים שוב להחזיר את הקשב שלנו לנשימה. תרגול זה של חזרה לנשימה בונה את “שרירי הקשב” שלנו ובעצם עוזר לנו לפתח פוקוס גבוה יותר. כאשר אנו שמים לב לנשימה שלנו, אנו לומדים כיצד לחזור אל הרגע ולהישאר בו – לעגן את עצמנו כאן ועכשיו, בכוונה, ללא שיפוט.
הרעיון מאחורי התרגול הזה נראה פשוט – אבל למען האמת, התרגול דורשהמון סבלנות. אפילו להתרכז בשתיים או שלוש נשימות באופן רצוף, בלי נדידה של המחשבה – גם זה לא קל, ודורש תרגול ומשמעת.
מדיטציית נשימות, על מה אנחנו צריכים להתבונן בנשימה שלנו?
בפסקה הראשונה של המאמר הזה התייחסתי לנשימות כמוקד למדיטציה.
קל מאוד להגיד:
ממש קל, הנה אני עושה מדיטציה, ומסתכל על הנשימה שלי
“תסתכל על הנשימה שלך”
אבל על מה להסתכל?
הנשימות נכנסות ויוצאות,
יופי, אני מסתכל
קצת משעמם
המחשבה נדדה
טוב אני מחזיר את עצמי לנשימות
שוב המחשבה נדדה.
מדיטציה שהיא מקור בלתי נדלה לאכזבה….
כאשר אנחנו מסתכלים על הנשימה שלנו במדיטציה, אנחנו : צריכים לבחון לעומק שהנשימה:
- נשימה זורמת וחלקה:
בלי קפיצות והתקעויות - נשימה מעגלית לגמרי:
בלי עצירות – לא למעלה בשאיפה ולא למטה בשאיפה - נשימה לפי היכולת הטבעית שלך, בלי מתח מיותר
וללא הפעלה של כוח לא בשאיפה ולא בנשיפה - ותוך כדי הנשימה במדיטציה, יש לזכור שתי עובדות חשובות:
בכל שאיפה אנחנו מכניסה חמצן נקי לגוף, ובכל נשיפה, אנחנו מוציאים עודפי שריפה ופחמן דו חמצני מהגוף
למה בכלל לעשות מדיטציה? – יתרונות
מדיטציה מביאה לך משהו שאף שיטה אחרת ואף תרגול אחר לא יביא לך.
מדיטציה תכיר לך את עצמך בכל הרמות!
ועל מה אני מדבר פה? הנה כמה מיתרונות המדיטציה
- רוגע ושלווה, שלוות נפש ותחושה של שמחה וקבלה של עצמך ושל ההתרחשויות מסביבך. פחות חרדות, אין צורך בדברים חיצוניים כמו קנאביס וסמים אחרים, אין צורך בשום דבר חיצוני, אין צורך במשהו כמו תא ציפה או בשום דבר אחר ש”מנתק” אותנו מהסביבה, בכלל לא – המדיטציה היא פנימית, ובתוכה תמצאו את השקט והרוגע המולדים.
- יחסים טובים יותר עם אנשים אחרים, בריאות טובה יותר – פיזית! ופשוט חיים טובים יותר ורגועים יותר
- תובנות עמוקות יותר, לגבי עצמך, היחסים שלך עם אחרים ולגבי התנהלות העולם כולו
- התמודדות ישירה, בלתי עקיפה, עם מרכז הנפש שלך, עם המרכז שממנו נובע החיים שאותם אנחנו חיים.
- בריאות, בעיקר כאשר אנחנו עושים מדיטציית נשימות, אנחנו משחררים אף סתום, אנחנו נרגעים ולומדים לשלוט בחרדות, בעיקר אלו שסובלים מהתקפי חרדה יכולים להינות ממדיטציה, פחדים וחרדות יכנסו למצב של שליטה רגועה, פחד ממעליות (כתבתי על זה מאמר, ולכן מזכיר את זה פה:), פחד מסיטואציות מסוימות ועוד.
לא צריך להיות דתי או חילוני כדי להינות מיתרונות המדיטציה, בכלל לא. כולנו בני אדם, וכולנו יכולים להגיע לתובנות עמוקות יותר של החיים, לבריאות טובה ואיתנה יותר וליחסים טובים יותר עם אחרים באמצעות המדיטציה.
מתוך "קורס נשימות הקורס היחידי בארץ לנשימה נכונה ובריאה יותר"
הרחבות בנושא המדיטציה: מה זה מדיטציה
מדיטציה זה הזמן הקבוע (עם דגש על קבוע!) שלך ביום, להיות עם עצמך, להתפקס באובייקט פנימי או חיצוני, ולהסתכל על המחשבות עוברות, נכנסות ויוצאות. מאוד פשוט וקל. לא צריך לשבת או לשכב במדיטציה שעות, או אפילו עשרות דקות. זה לא הזמן, זה האיכות. השאלה היא – מה זה באמת מדיטציה, היא שאלה נלווית לשאלה האמיתית – מה אנחנו מנסים להשיג במדיטציה הזאת שאנחנו “מכריחים” את עצמנו לעשות.
התשובה תלויה אך ורק בנו, בכל אחד ואחת בנפרד. מה המטרה זאת השאלה האמיתית.
אז אפשר להגיד, לגבי השאלה “מה זה מדיטציה” שהתשובה היא קודם כל שיבין ה”מודט” כלומר -מי שעושה את המדיטציה, מה חשוב לו, מה הוא באמת רוצה. אבל מה הוא באמתת רוצה!
אם אני אשאל אותך – מה אתה רוצה, מה אתה רוצה באמת, משהו שלא תלוי זמן, לא תלוי בתרבות, לא תלוי בדעות של אחרים – פשוט מה אתה רוצה באמת! השאלה הזאת היא שאלה עמוקה, שאלה אמיתית שכל אחד צריך לשבת ולחשוב עם עצמו. תשובות לשאלה כזאת יכולות להיות:
- אני באמת! רוצה שיאהבו אותי (ואז לפרוט, מי בדיוק יאהב אותך, ובמה זה כרוך? מכל הצדדים, כולל מהצד שלך)
- אני באמת! רוצה עושר, המון כסף! – השאלה היא – למה?
- אני באמת רוצה מכונית חדשה! למה? האם זה משהו קבוע שאתה רוצה תמיד ותמיד תרצה?
- אני רוצה אושר פנימי קבוע, שלא תלוי בשום דבר חיצוני! (זה במקרה, מה שאני באופן אישי רוצה:)
יש המון תשובות לשאלה מה בנאדם רוצה. ובמדיטציה, אינטרוספקציה, הבנאדם מוצא את עצמו חוקר וחופר לעצמו בשאלה הזאת. בלי מטרה, אין כיוון. אז אחת המטרות של מדיטציה היא לעזור למצוא כיוון.
אז מה זה מדיטציה?
מדיטציה היא התפקסות כלשהי, או בסביבה החיצונית, או בסביבה הפנימית, והתבוננות חסרת שיפוט. פשוט להסתכל עם עינים עצומות או פקוחות, להסתכל ולהגיד לעצמך – אני לא שופט, אני רק מתבונן. פעם או פעמיים ביום, בשעה קבועה, במקום קבוע.
ההרגל הזה, ההרגל הפשוט הזה, יכול להפוך את החיים של כל אחד ואחת מאיתנו ליפים מאוד.
יש המון סוגים של מדיטציות, אני אישית עושה מדיטציית נשימות (מתפקס בנשימה שלי, ומאריך אותה, פנימה והחוצה). אבל יש המון סוגים אחרים של מדיטציות.
- יש מי שאוהב להסתכל ולהתבונן פשוט פנימה
- יש מי שאוהב להקשיב, לכל הקולות בחוץ, ולהסתכל עם עיניים פקוחות בנקודה מסוימת
- יש מי שאוהב להגיד מנטרה (JAPA) אוםםם או כל צליל אחר
- ויש מי שאוהב, כמו שקרישנמורטי היה מציע – פשוט להכנס לתוך השקט הפנימי, לשכוח מעצמך לגמרי, לשכוח מהרצונות, הפחדים, המחשבות, הקולות בראש, ופשוט להרגיש כמו תינוק – את השקט, את הקול הפנימי, ואת העצמי חסר האגו. זאת גם שיטה, מאוד ישירה, ואני אוהב את זה!
- ויש עוד בלי סוף סוגים של מדיטציות, וכל אחד יכול לקפוץ בין מדיטציות שונות, לקפוץ בין פוקוס פנימי, לחיצוני ושוב לפנימי. ועוד.
מדיטציה לבוקר
מדיטציה לבוקר היא מדיטציה פשוטה וקלה. כל אחד צריך לעשות כמה דקות של מדיטציה בבוקר – מדיטציה שתהפוך את הבוקר שלכם לבוקר טוב – לבוקר נפלא! ואת היום שלכם ליום אנרגטי וחזק.
איך עושים מדיטציה בבוקר? אני אתן לכם פה כמה טיפים.
- קודם כל, המדיטציה צריכה להיות בכל יום, באותה שעה ובאותו המקום!
- למה עושים מדיטציה בבוקר באותה השעה כל הזמן? כי ככה אנחנו מלמדים את המיינד, את המחשבה, להכנס עמוק פנימה, אנחנו עוזרים למחשבה להכנס להרגל חדש של מדיטציית בוקר
- איך עושים מדיטציה לבוקר נפלא? פשוט מאוד: 1. שבו או שכבו על הגב. 2. תרגיעו איבר איבר, תעברו מהראש, עד לרגליים ובחזרה למעלה. 3. הכל רגוע, הכל שליו, עכשיו תתחילו להתפקס בנשימות שלכם. 4. במה להתפקס? צריך להתפקס בזרימה חלקה וזורמת של הנשימה, בלי עצירות, בלי התקעויות וקפיצות! 5. תעשו כמה נשימות עמוקות לחמם את הסרעפת, נשימות יוגיות מלאות. 6. ועכשיו תנסו להאט את הנשימה כמה שיותר, לא צריך יותר מחמש או שש נשימות עמוקות ואיטיות, סרעפתיות! 7. תשחררו מהנשימה ותנסו להתסכל עם עיניים פקוחות ואוזניים קשובות, וגוף קשוב לכל תזוזה – פשוט תהיו עירניים להכל. 8. תמשיכו להיות עירניים להכל, גם לגוף, גם לקולות, גם לריחות הכל, גם לנשימה. 9. תניעו לאט את האיברים שלכם, מספיק 5 או 10 דקות של מדיטציה כזאת לבוקר.
- הנה, זאת דוגמה למדיטציה של 5 או 10 דקות בבוקר. עוברים במדיטציה הזאת בין הפנימי לחיצוני, בין הקשב פנימה לקשב החוצה, וכך מוצאים את השקט, גמישות מחשבתית ואנרגיה למהלך היום שלכם.
מדיטציה ונשימות
מדיטציה ונשימות הולכות יד ביד! מדיטציית נשימה, או מדיטציה נשימה מעגלית, היא אחת החביבות עלי ולדעתי כל אחד ואחת צריכים לעשות את המדיטציה הזאת על בסיס יום יומי, בבוקר, צהריים ובערב. איך עושים את זה?
- תתחילו באותה שעה – בבוקר צהריים ובערב, באותו מקום ובאותה שעה.
- תחממו את הסרעפת בכמה נשימות עמוקות וחזקות. אפשר לעשות באסטריקה ולאחר מכן נאדי סודהי (נשימות נחיר מתחלף)
- תתחילו בנשימה מעגלית – כלומר, נשימה איטית, שלא עוצרת לא למעלה בשאיפה ולא למטה בנשיפה.
- תתפקסו ברווח בין הנחיריים, תאטו את הנשימה מאוד, ותגיעו לנקודה של נוחות למעלה, תוציאו אויר, תגיעו לנקודה של נוחות למטה – תתחילו להכניס אויר
- קל ופשוט. כמה סיבובים כאלה, נשימות סרעפתיות, והגוף שלכם מוכן, אנרגטי וחזק יותר, מפוקס יותר ובריא יותר!
מדיטציה למתחילים
אין דבר כזה מדיטציה למתחילים – כולנו מתחילים!
בנאדם אחד יכול לעשות מדיטציה 25 שנה, ולא להגיע לאותו העומק שבנאדם אחר, שהוא רק “מתחיל”. כמה שתעשו מדיטציות, ככה תראו איך החיים שלכם משתנים – לטוב ולרע. באמת. בנאדם צריך להבין – אין דבר כזה מדיטציה למתחילים ואין דבר כזה מדיטציה למתקדמים. הכל נמצא בתוכנו גם ככה. אתה יכול להיות מתקדם בכל מה שקשור לנשימות ושליטה בסרעפת, אבל מדיטציה – כולנו מתחילים, עד שפתאום לומדים משהו חדש על עצמנו תוך כדי מדיטציה! אז תעשו מדיטציה, תקשיבו להכל, תהיו כאן ועכשיו – אין עבר, אין עתיד, הכל חלף או יהיה, מה שיש זה כאן ועכשיו. שבו או שכבו, תתפקסו בנשימה שלכם למספר דקות. תקשיבו לקולות בחוץ, תקשיבו לקולת בפנים. תעשו את הדברים האלה בכל יום בשעה קבועה – ואתם תגיעו לאנשהו – למקום אחר וחדש.
מדיטציה לילדים
לדעתי זה קצת מטופש כל העניין הזה של “מדיטציה לילדים”. המטרה שלנו במדיטציה זה להפוך את המחשבה שלנו למחשבה של ילד! ילד חי כאן ועכשיו, חלקם היפראקטיבים יותר, חלקם פחות, חלקם רגועים ורוצים ללמוד ולהכיר דברים, חלקם פשוט זזים כל הזמן כמו כספית!
אני באופן אישי, מאמין בללמד את הילד להכיר את העולם ולקבל את עצמו כמו שהוא. מה יש להגיד לילד – שב עכשיו בכיסא ותעשה מדיטציה! זה לא הדבר הנכון. את זה נגיד למבוגר עמוס במחשבות, פחדים וחרדות. לילד נגיד – תקשיב לעולם, תכתוב מה שמעניין אותך במחברת, בוא נדבר ונכיר את העולם. בואו נקבל את הילדים כמו שהם – לטוב וקצת לרע (לרע=למצבים שהילדים קצת פחות כמו כולם, קצת יותר ייחודיים!). אני מתנגד בתוקף לכל מה שקשור למדיטציה לילדים. אנחנו כמבוגרים שואפים במדיטציה שלנו להיות ילדים, להינות מהכל! אם אנחנו כופים על הילדים שלנו לעשות מדיטציה, בלי שהם מבקשים לנסות ולהכיר, אנחנו סתם מנסים להפוך אותם לאומללים שכמותנו:)
מדיטציה טרנסדנטלית
מדיטציה טרנסדנטלית (TM) היא שיטה להימנעות ממחשבות מסיחות דעת וקירוב מצב של מודעות נינוחה. מהרישי מהש יוגי הביא את הרעיוון של מדיטציה טרנסדנטלית מהמסורת ההודית העתיקה.
הטכניקה של מדיטציה טרנסדנטלית הוצפה בארה”ב בשנות ה-60. תוך כדי מדיטציה, האדם שמתרגל מדיטציה טרנסדנטלית יושב בנינוחות בעיניים עצומות וחוזר בשקט על מנטרה (JAPA). מנטרה היא מילה או צליל מהמסורת הוודית המשמשים למיקוד הריכוז שלך.
לדברי תומכי מדיטציה טרנסדנטלית, בעת מדיטציה, תהליך החשיבה הרגיל “מתעלה מעל”. והמחשבה היום יומית מוחלפת במצב של תודעה טהורה. במצב זה, המודט משיג שקט מושלם, מנוחה, יציבות, סדר והכרה באינסופיות הפנימית והחיצונית, בחוסר גבולות האמיתי בינו לבין האחר, לבין כל הסביבה חי, צומח וגם דומם:).